Cititi de doua ori mai repede aplicand cateva trucuri simple!
Va place sa cititi carti sau reviste una dupa alta. Cum ar fi daca v-am spune ca ati putea citi cel putin de doua ori mai repede? Sunt tehnici care va pot ajuta, sunt simple si tot ce aveti nevoie este de exercitiu. Aceste reguli dau peste cap ceea ce am fost invatati de mici la scoala, insa au rezultate remarcabile, indiferent de varsta. De altfel, campioana mondiala la citire rapida are peste 60 de ani!

1. Cand cititi vi se intampla sa va spuneti in gand cuvintele. Asa facem cu totii, insa pentru un citit cat mai rapid trebuie sa va concentrati si sa opriti aceasta voce. Practic trebuie sa va antrenati sa cititi blocuri de cuvinte pentru ca in caz contrar, citim practic de doua ori, o data cu ochii si o data cu mintea. Aceasta tehnica este eficienta pentru cititul mai rapid, dar recomandam ca un roman bun sa fie citit pe indelete si savurat.

2. Scanarea textului – priviti textul in ansamblu, nu cititi cuvant cu cuvant sau propozitie cu propozitie. Mintea are abilitatea de a umple golurile de informatie pe parcurs. De aceea, este recomandat sa fie citit al treilea cuvant din partea stanga a liniei de text si pe cel de-al treilea din partea dreapta.

3. Cititi activ, nu va lasati distrasi de zgomote sau muzica. Atentia trebuie concentrata doar catre aceasta activitate, care poate deveni intradevar foarte intensa. Folositi un indicator pentru a nu citi de doua ori aceeasi secventa. De exemplu, urmariti liniile de text cu creionul.

4. Antrenati-va vederea periferica. In forma maxima, ochii pot acoperi aproximativ 4 cm dintr-o singura privire, adica 5 cuvinte deodata.

Stiati ca exista campionate de citit rapid, castigatorii fiind stabiliti dupa cantitatea de text parcursa, dar si in functie de continutul retinut, perceput. Recordul mondial oficial recunoscut ii aparține lui Anne Jones cu 4700 cuvinte pe minut si 67% înţelegere (a fost omologat intr-o librărie din Londra, pe un volum recent aparut din Harry Potter, inca nelansat la momentul testului). Anne Jones a caștigat de 6 ori Campionatul Mondial de Citire Rapida! 
Redactia Inlibertate.ro
June 28, 2017

NEWSLETTER

articole

Seri de lectura cu nepotii
Sparanghelul – leguma minune
Parfait cu fructe de padure
Bulete cu smochine