Excursie terapeutica la salina

Datorita reliefului variat Romania ofera o multitudine de obiective turistice naturale. Este bine stiut faptul ca expunerea la aerosolii de sare este benefica pentru sanatate. Prin inhalarea aerosolilor se pot trata si preveni o serie larga de afectiuni respiratorii:

  • Boli respiratorii cronice (astm bronsic, bronsita, mucoviscidoza, bronhopneumopatie cronica obstructiva)
  • Pneumonie simpla sau dupa stadiul acut
  • Bronsita asmatiforma
  • Treaheobronsita cronica
  • Infectii respiratorii de natura alergica sau infectios alergica
  • Emfizem pulmonar
  • Insuficienta respiratorie restrictiva
  • Raceli sezoniere
  • Sinuzita cronica

In salina se recomanda purtarea de imbracaminte potrivita pentru o temperatura de 10-12 grade.
 

Top 3 saline de tratament din Romania

1. Salina Praid

Salina Praid este situata la 10 km de statiunea Sovata in judetul Harghita la granita cu Maramures. Salina se intinde pe 1.300 de metri, iar daca alegeti sa o vizitati veti avea parte de tot confortul: baze de tratament, cafenele, biliard, biblioteca, cinema, banci pentru odihna, buffet, farmacie si o capela.

In apropierea inclintei salinei se afla Strandul cu apa sarata din Praid. Acesta se adreseaza celor care au diverse afectiuni precum artrita, guta si reumatisme si au efecte sterilizatoare pentru piele, antiinflamatoare si cicatrizante dar si pentru relaxare.

Langa strand sunt amenajate si bai calde la vana, apa sarata este incalzita in cazane si este deosebit de eficienta in tratarea reumatismului.

Strandul cu apa sarata functioneaza doar in perioada calda, intre 1 iunie si 15 octombrie.

Cazarea se poate face in Statiunea Sovata sau la hotelurile cu baze de tratament din zona, la pensiuni sau la localnici.

2. Salina Slanic Prahova

Salina Slanic Prahova este una dintre cele mai mari saline din Europa. Salina Slanic Prahova este situata la 45 km de Ploiesti, in Statiunea Slanic Prahova, judetul Prahova. Aceasta este amenajata special pentru tratament.

In salina puteti petrece cateva ore linistite deoarece exista un spatiu delimitat, dotat cu paturi, scaune si mese. De asemenea puteti lua parte la diverse competitii sportive, concursuri sau expozitii.

Cazarea se poate face in hotelurile cu baze de tratament si pensiunile din Statiunea Slanic Prahova.

3. Salina Turda

Salina Turda este situata in Transilvania in centrul istoric al orasului Turda. Aceasta este inscrisa pe lista monumentelor istorice din judetul Cluj si este poate cea mai moderna baza de tratament din tara.

Modernizarea s-a facut intre anii 2008 - 2010 si astfel salina a primit o infatisare spectaculoasa si o functionalitate extinsa. Asadar puteti vizita Salina Turda in scop turistic dar si curativ. Aveti acces la o sala de concerte, teren de sport, bowling, minigolf, o gondola imensa, un debarcader pe lac cu barci care va permit plimbarea pe lacul salin.

Salina Turda detine si o roata panoramica, de unde se pot admira stalactitele din sare si un lift pentru persoanele care se deplaseaza mai greu.

Salina Turda se afla intr-un top al celor mai impresionante destinatii turistice din lume.

Trebuie sa stiti si faptul ca terapia in salina nu se recomanda in cazuri de tuberculoza, boli infecto-contagioase, hipertensiune arteriala, boala Basedow, cartiopatie cornica ischemica decompensata, infarct miocardic recent, angina pectorala, epilepsie, claustrofobie, status asmaticus sau sarcina avansata.

Daca va este dificil sa ajungeti la o salina naturala, un mod de tratare la indemana poate fi salina artificiala. Acest tip de tratament utilizeaza aceleasi metode de tratare ca cel al salinelor naturale si ofera aproape aceleasi beneficii datorita microclimatului creat si mentinut in parametri terapeutici. In acest fel puteti elimina costurile cu transportul, masa si cazarea.

Indiferent de varianta de terapie aleasa, cu aerosoli salini naturali sau cu cei din salinele artificiale o excursie la salina va reactiveaza sistemul imunitar si va protejeaza de infectii.

Redactia Inlibertate.ro
January 25, 2017

NEWSLETTER

articole

Seri de lectura cu nepotii
Sparanghelul – leguma minune
Parfait cu fructe de padure
Bulete cu smochine