Starea de bine = creier mai activ

Un studiu efectuat in Statele Unite (Journal Cognition and Emotion) arata ca starea de bine are legatura directa cu sporirea puterii de decizie si a memoriei in cazul adultilor in varsta.

Cercetatorii au aratat ca tinerii sunt mai creativi si flexibili din punct de vedere cognitiv atunci cand au o dispozitie buna. Din cauza declinului mental ce apare odata cu imbatranirea, acestia nu erau siguri daca starea de bine ar putea ajuta la o activitate mai buna a creierului. Astfel, rezultatele studiului au fost vestile bune.

La studiu au participat 46 de adulti cu varste cuprinse intre 63 si 85 de ani. Ei au fost impartiti in doua grupuri. Persoanelor din primul grup li s-a oferit un bilet de multumire si bomboane drept multumire pentru participarea la studiu. Persoanelor aflate in celelalt grup nu li s-a oferit nimic. Si cadrul in care s-a desfasurat activitatea a fost diferit – unele computere aveau fete zambitoare pe desktop, celelalte, nu. Apoi cu totii au jucat acelasi joc ce presupunea gandire agera. Cercetatorii au observat cat de repede au luat decizii participantii in cadrul jocului. Studiul a aratat ca adultii care au primit bonificatii s-au descurcat mult mai bine.

Participantii au participat de asemenea si la un joc al memoriei. Au avut de repetat secvente formate din litere si cifre, in ordine inversa fata de cum erau rostite. De exemplu, daca auzeau U7O2, trebuiau sa spuna 2O7U. Pe masura ce jocul avansa, combinatiile erau din ce in ce mai grele. Din nou cercetatorii au observat ca participantii carora li s-a indus o stare de bine s-au remarcat.

“Tinand cont de preocuparea mare pentru geriatrie si declinul mental datorat imbatranirii, descoperirile noastre sunt importante pentru ca arata cum mici detalii pot influenta si imbunatati procesele cognitive si puterea de luare a deciziilor in cazul persoanelor in varsta, asemenea celor tinere”, a declarat co-autorul studiului Ellen Peters, profesor de psihologie la Universitatea de Stat din Ohio. Cercetatorii au mai descoperit ca rapiditatea de intelegere si vocabularul nu au fost influentate de starea de bine indusa.

Redactia Inlibertate.ro
January 17, 2017

NEWSLETTER

articole

Seri de lectura cu nepotii
Sparanghelul – leguma minune
Parfait cu fructe de padure
Bulete cu smochine