- previne imbatranirea, aparitia ridurilor, a petelor pigmentare care apar odata cu inaintarea in varsta (vitamina E);
- imbunatateste memoria (consumul de seminte de dovleac, bogat in acizi grasi esentiali omega3 si omega6, vitamina A);
- creste imunitatea ficatului (se consuma zilnic cate 500 g de pulpa cruda sau coapta si se beau 1-2 pahare de suc de dovleac, proaspat stors. Totodata, reteta este buna si pentru scaderea in greutate);
- diminueaza oboseala;
- combate anemia (complexul de vitamine B, in special acidul folic, fier).
Pentru a te bucura si tu de beneficiile dovleacului, iti propunem urmatoarea reteta dulce:
Biscuiti cu dovleac
Ingrediente:
280g de faina alba sau integrala de grau
120g de piure de dovleac copt
110ml ulei de cocos
110g Xilitol sau zahar de cocos
1 lingura de praf de copt fara aluminiu
Un praf de sare
Scortisoara macinata
Esenta de vanilie
Mod de preparare:
Amesteca piureul de dovleac cu uleiul de cocos topit, faina, praful de copt, zaharul de cocos, sarea, scortisoara si vanilia. Vei obtine un aluat moale care se pune intr-un pistol de biscuiti si formati biscuitii direct in tava de cuptor netapetata. Biscuitii se orneaza cu seminte de dovleac.Coace acesti biscuiti cu dovleac in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 10-15 minute. Biscuitii nu trebuie sa se rumeneasca deloc la suprafata, ci doar discret pe margini. Spor la gatit! Speram sa iti placa!