Minte ascutita la peste 65 de ani?

Da este posibil, chiar daca simtiti ca uitati lucrurile mai mult decat de obicei. Sa va mentineti abilitatile odata cu inaintarea in varsta poate fi mai simplu decat credeti.

Ati observat modificari in gandire – poate ca ati uitat unde ati pus cheile sau va fost greu sa gasiti un anumit cuvant intr-o conversatie. Dar cand stiti cand aceste schimbari sunt normale si cand pot indica o problema de sanatate mai grava?

Imbatranirea creierului

Volumul creierului se reduce odata cu varsta. Cand acest lucru se intampla, o parte din celulele nervoase se micsoreaza sau pierd conexiunea cu celelalte celule nervoase. Circulatia sangelui la nivel cranian de asemenea se reduce. Aceste modificari determina modificari cognitive. Toata lumea poate uita din cand in cand, insa pierderea memoriei pe un timp indelungat nu este ceva normal. Trebuie neaparat sa consultati un medic daca aveti pierderi de memorie sau observati astfel de simptome la cineva drag.

Cercetarile au demonstrat ca va puteti mentine ageritatea indiferent de varsta daca luati in considerare cateva aspecte privind stilul de viata.

Controlati colesterolul si bolile legate de tensiunea arteriala. Acestea cresc riscul bolilor cardiovasculare ce contribuie la dezvoltarea anumitor tipuri de boli cognitive.

Activitate fizica regulata, dieta sanatoasa, mentinerea unei greutati normale si lipsa fumatului sunt factori ce sunt asociati cu sanatatea cognitiva.

Evitati consumul de alcool si tigarile.

Faceti exercitii fizice regulat – acestea favorizeaza o circulatie sanguina corespunzatoare catre creier si reduc riscul tensiunii arteriale crescute.

Consumati alimente sanatoase – persoanele care au in dieta lor legume, peste si stau departe de grasimile saturate au un risc mai scazut de a dezvolta boli cognitive.

Stimulati-va creierul! Stimularea mentala de-a lungul vietii este importanta pentru sanatatea creierului. Pastrati-va mintea activa crescand nivelul de interactiune sociala, invatand chestiuni noi, jucand jocuri interesante si facand activitati care presupun gandire.

Redactia Inlibertate.ro
January 17, 2017

NEWSLETTER

articole

Seri de lectura cu nepotii
Sparanghelul – leguma minune
Parfait cu fructe de padure
Bulete cu smochine