Super alimente de iarna
In sezonul rece imunitatea organismului scade din cauza umiditatii aerului, frigului si a diferentelor de temperatura.

Iarna cel mai des ne intalnim cu gripa, laringita, infectii urinare, pneumonia si degeraturile.Pentru a ne apara de aceste afectiuni este indicat sa ne asiguram un raport constant de vitamine si minerale, sa ne hidratam bine si sa dormim suficient.

Iti recomandam sa tii bolile la distanta in iarna aceasta consumand urmatoarele super alimente:
 
  • Ghimbirul intareste sistemul imunitar si scapa organismul de gripa si raceala, de asemenea el te poate ajuta sa scapi de tusea uscata. Este un energizant excelent, un bun stimulent digestiv ce ajuta la prevenirea indigestiei si a balonarii.

Cum sa folosesti ghimbirul? Cel mai des, oamenii isi prepara o infuzie de radacina proaspata de ghimbir, aceasta este cea mai simpla si la indemana metoda. Ghimbirul poate fi consumat si sub forma de condiment si poate fi adaugat in supe, salate sau prajituri. In magazinele naturiste se gaseste ghimbir cu miere, ghimbir murat in otet, pudra de ghimbir sau suplimente alimentare pe baza de ghimbir.
 
  • Ridichea neagra combate tusea, raceala, durerile in gat si raguseala. Poate trata scorbutul si rahitismul, este un detoxifiant al ficatului, ajuta la eliminarea calculilor renali si dreneaza bila.

Cum se consuma? In salata orientala pentru diete, cu miere sau zahar pentru a invinge rosul in gat sau tusea sau pentru eliminarea calculilor renali se poate prepara sucul de ridiche neagra cu fenicul.
 
  • Hreanul trateaza guta, reumatismul, tusea, polipii, infectiile respiratorii, urinare si renale. Este recomandat in tratarea infectiilor sau a afectiunilor de natura infectioasa sau specifice sezonului rece. Contine vitamina C, fier, potasiu, calciu si magneziu benefice sistemului imunitar si respirator.

Cum se consuma? De cele mai multe ori, in otet si servit in supe sau salate, insa exista si alte variante de servire, precum siropul de hrean, vinul tonic cu hrean sau salata de hrean.
 
  • Telina trateaza constipatia, este un bun calmant al sistemului nervos, intareste imunitatea organismului, trateaza infectiile bacteriene si reduce tensiunea arteriala.

Cum se consuma? Se poate face salata de telina cu maioneza, telina cu morcovi sau se poate adauga in supe si sucuri pentru a da gust.

 
  • Pastarnacul are actiune tonica, antitoxica, sedativa, diuretica si antireumatismala.

Cum se consuma? Radacina pastarnacului se poate coace in cuptor, se poate da pe razatoare si consuma sub forma de salate sau fiert in piure, supe crema si ciorbe.

Speram ca si voi veti avea grija de sistemul vostru imunitar in iarna aceasta si ca veti consuma super alimentele pe care vi le-am propus.
Redactia Inlibertate.ro
January 25, 2018

NEWSLETTER

articole

Seri de lectura cu nepotii
Sparanghelul – leguma minune
Parfait cu fructe de padure
Bulete cu smochine