9 pasi pentru sanatate si fericire, indiferent de varsta

Imbatranirea nu este neaparat sinonim cu afectiuni medicale multiple si o calitate a vietii scazuta,dar este adevarat ca procesul are legatura cu o multitudine de schimbari, negative si pozitive, deopotriva.

Pielea, oasele si chiar creierul se comporta diferit. Nu lasati modificarile din corp sa va ia prin surprindere. Tot ce trebuie sa faceti este sa va ascultati corpul si sa intelegeti ce se petrece, pentru a putea face pasii potriviti catre un stil de viata sanatos.


Oasele devin mai fragile. Multe dintre femei sufera de opeteoporoza. Subtierea tesutului osos creste riscul de fracturi. Discutati deschis cu medicii pentru a vedea cum puteti preveni aceste riscuri.

Chiar daca aveti o dieta sanatoasa si faceti exercitii fizice, inima poate fi usor marita, pulsul mai scazut si peretii inimii mai ingrosati.

Imbatranirea afecteaza reflexele si simturile – acestea tin de creier si sistemul nervos. Este posibil ca sa apara scurte episoade de uitare. Pentru situatii mai grave de atat, consultati neaparat un medic.

Odata cu varsta, tractul digestiv devine mai ferm si mai rigid. Astfel pot aparea probleme legate de constipatie, dureri abdominale, senzatii de greata, simptome care se pot rezolva prin alimentatie.

Observati ca vederea si auzul nu sunt la fel de fine ca altadata. Puteti chiar sa incepeti sa va pierdeti gustul. Corpul are nevoie de stimuli mai puternici.

Problemele dintilor si ale gingiilor pot fi prevenite de o igiena dentara buna. In plus, din cauza diferitelor medicamente, este posibil sa apara senzatia de gura uscata.

Odata cu imbatranirea, pielea isi pierde elasticitatea si se increteste. Cu cat v-ati protejat mai mult pielea de soare, cu atat aspectul acesteia va fi mai bun.

Schimbari in viata sexuala. Odata cu menopauza si schimbarile aparute, femeile pot simti lipsa lubrifierii vaginului. Barbatii, pe de alta parte, pot avea disfunctii erectile. Din fericire, ambele probleme pot fi rezolvate cu usurinta.

Multe dintre aceste schimbari sunt firesti si nu trebuie sa va incetineasca sau sa va descurajeze. Sunt multe pe care le puteti face pentru a va mentine corpul cat mai sanatos. Ideal ar fi fost sa aveti obiceiuri sanatoase pe care sa le repetati zeci de ani, dar nu este niciodata prea tarziu sa aveti grija de voi.

Prezentam cateva sugestii ce va pot ajuta.

1.Ramaneti activi din punct de vedere fizic, facand periodic exercitii.

2.Ramaneti activi din punct de vedere social – prieteni, familie, comunitate.

3.Mentineti o dieta echilibrata – mancare bogata in fibre, fara grasime si colesterol.

4.Nu va neglijati – vizitati periodic medicul de familie, dentistul si oftalmologul.

5.Luati-va medicamentatia. Nu treceti cu vederea schemele de tratament propuse. Scopul acestora este 6.de a va face sa va simtiti mai bine.

7.Limitati consumul de alcool si renuntati la fumat.

8.Dormiti/odihniti-va cat de mult va cere corpul.

9.Este important sa tineti cont si de sanatatea emotionala. Bucurati-va de fiecare zi, amintiti-va toate momentele minunate din viata. E momentul sa savurati fiecare moment de sanatate si fericire.

Redactia Inlibertate.ro
January 17, 2017

NEWSLETTER

articole

Seri de lectura cu nepotii
Sparanghelul – leguma minune
Parfait cu fructe de padure
Bulete cu smochine